Här har jag lagt i allt förutom bönorna. Mycket krisigt med plats. Nu ska det koka ihop tills det blir mjukt och har sjunkit ihop. Sen ska bönorna i. Just nu får inte bönorna plats.
Så blev det när vi lagt i bönorna. Räcker till minst tolv personer om man inte har varken förrätt eller efterrätt.
Som ni vet som läser mina inlägg på Facebook brukar vi laga mycket mat. Gärna efter Julia Childs recept men även andra klassiska rätter.
Nu kommer ett eget recept på en gryta. Vi blev inspirerade av en lammfärsgryta men ändrade så mycket i receptet att jag med glädje kan publicera det som mitt eget. Man behöver en stekgryta rejält stor.
Ingredienser
1 kg högrev av nöt, gärna från Irland
3 stora lökar
20 vitlöksklyftor
4 msk olja
4 msk tomatpure
1 liten rotselleri, vet inte hur normalstorleken ser ut så ni får improvisera.
4 stora morötter
1 stor purjolök
4 sötpotatisar
4 lagerblad
1 knippa timjan
salt och svartpeppar
3 msk paprikapulver
1 kg passerade tomater, eller annat med tomater som man har hemma
4 dl vin, rött eller matlagningsvin. Vatten om vinet lyser med sin frånvaro.
6 dl bönor konserverade. Vita, röda eller blandade. Jag tog små vita..
Tillagning
1. Hacka lök och vitlök. Skär högreven i små tärningar. Skala och skär alla rotfrukter och purjolök i bitar. Fräs lök och vitlök i oljan. Tillsätt köttet i tärningar. När köttet är brynt tillsätts paprikapulvret.
Tillsätt tomatpuren. Häll sedan i rotfrukter och purjolök.
2. Krydda och häll i passerade tomater och vin. Låt koka under lock tills rotsakerna är mycket mjuka. Det kan ta ett par tre timmar. Tillsätt bönorna och låt allt bli varmt.
Serveras som det är. Behövs varken potatis eller ris. Kanske en bit gott bröd eller creme fraiche eller båda.
lördag 29 september 2012
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar